vineri, 1 octombrie 2010

Relatia de prietenie dintre baieti si fete (1)

Voi incepe un curs de lectii despre relatia de prietenie dintre baietii si fetele crestine. In acest curs voi folosi sfaturi, lectii pe care le-am invatat impreuna cu o persoana, singur, sau ma voi influenta din unele carti. Deci lectiile nu sunt 100% ideile mele, ci ideile mele + influente din alta parte.

1. O mare problema e faptul ca multi tineri crestini trateaza intalnirile ca pe un joc.
Pentru multi, aceste relatii incep cam pe la 14 ani, si continua pana la casatorie. Ca doar e la moda sa ai un prieten sau o prietena, din moment ce toata lumea are.
Sunt baieti care se intalnesc cu fete si le lasa dupa aceea foarte repede, dar sunt si fete in aceeasi situatie. Singura lor frica e aceea de a nu fi lasat primul – nu doresti sa te lase “partenerul”, tu vrei sa fii acela cu papucii.
Pe scurt, ceea ce se intampla prin biserici e un desfrau “încreştinat”.

2. Poti face ce vrei, dar vei suporta consecintele proprieti faceri. Dumnezeu nu numai ca vrea să actionăm diferit , ci vrea să şi gândim diferit. El doreşte ca noi sa vedem dragostea, puritatea si perioada până la casatorie dintr-o alta perspectivă. “Si ma rog ca dragostea voastra sa creasca tot mai mult in cunostinta si orice pricepere, ca sa deosebiti lucrurile alese, pentru ca sa fiti curati si sa nu va poticniti pana in ziua venirii lui Hristos” Filipeni 1:9-10.
Dragostea înţeleaptă creşte încontinuu în cunoştinţă, şi ne deschide ochii ca sa putem vedea ceea ce Dumnezeu are pregătit pentru noi.
Deci, daca nu ti-ai dat inca seama ca relatiile inaintea casatoriei nu sunt normale inseamna ca ai o mica sau mare problema. Nu este corect sa ceri inima si iubirea unui/unei baiat/fete fara sa-i dai si angajamentul tau.

3. Stiu am mai auzit si eu asta, si poate ai auzit-o si tu: dragostea inteleapta priveste dincolo de dorinte personale si de satisfactie pe moment. E frumos sa ai o prietena/un prieten, ca macar te mai saruti, mai tii pe cineva de mana, poate mai bei un suc gratis, etc. Cel mai bine ar fi sa iti scoti prostiile din cap pana termini liceul, sa incepi o facultate si doar atunci, CU GANDUL LA CASATORIE sa iti cauti un ajutor, sau ma rog o fata pe masura. Cel mai bine ar fi sa ai standarde cat mai ridicate si deasemenea tu sa te potrivesti acelor standarde, fiindca s-ar putea sa nimeresti un second-hand, ultra folosit.
Care e beneficiul acestei asteptari pana la casatorie? Puritatea, sau neprihanirea. Nu ai prietena/prieten, deci reduci riscul de a pacatui. O prioritatea in viata unui tanar ar trebui sa fie aceasta puritate, un fel de angajament ca nu va fraieri, prosti, un baiat/fata, inaintea casatoriei. Nici nu vreau sa ma gandesc la ce s-ar putea intampla daca un baiat ar incerca sa „agaţe” o fata ce are o relatie buna cu Tatal. Oare, El, va sta cu mainile in san, si se va uita la cum e prostita o fiica de-a Sa?...

9 comentarii:

  1. si de ce musai numai dupa ce incepi/termini facultatea? Si eu sunt de acord ca e nevoie sa astepti pana cand ai de gand sa te casatoresti, dar nu poti sa spui ca doar dupa varsta nu stiu care poti incepe o relatie.
    Nu incurajez relatiile la o varsta frageda, dar nici asteptarea si refuzul persoanelor de sex opus nu stiu cat timp, ca asa raman multe persoane necasatorite.
    Consider ca daca intalnesti persoana potrivita pentru tine e ok sa incepi o relatie daca amandoi va ganditi sa va casatoriti, chiar daca n-aveti amandoi peste 20 si nu stiu cat, ca doar sunt atatea fete maritate la 19,20 ani si parintii nostri tot asa se casatoreau si Domnul le-a purtat de grija.

    In mare parte sunt idei faine, dar unele sunt exagerate.

    RăspundețiȘtergere
  2. anonim, eu ziceam o varsta nu mai mica de 19 ani. e o parere personale, facuta in urma a ceea ce am vazut la majoritatea tinerilor. intradevar sunt tineri care se casatoresc si la 18 ani insa aceia sunt foarte putini. si acuma sincer... de ce s-ar casatori cineva la 18 ani, cand nici nu ai terminat liceul? o familie trebuie intretinuta, trebuie sa faci bani iar un licean/liceanca ce stie sa faca?

    RăspundețiȘtergere
  3. Trecand peste micile greseli gramaticale, am cateva obiectii la ideile tale..
    1. Un crestin e o persoana nascuta din nou, nu un pusti/pustoaica de 14-15 ani care frecventeza biserica mai mult cu alte scopuri, decat acela de a-L cauta pe Dumnezeu. Nu e de mirare ca adolescenti de 14 -15 ani cauta prietenii din dorinta de a se alinia cu lumea, cand toata ziua de luni pana sambata traiesc asemeni lumi si duminica vin la biserica cu aere de "crestini".
    In mare parte afirmatiile tale sunt exagerate..."desfrau increstinat" si altele...

    ...revin...

    RăspundețiȘtergere
  4. greselile gramaticale incerc sa le corectez pe cat posibil, mi le poti semnala daca vrei. scriu textul in word, si il scriu destul de rapid asa rezultand si greselile.
    nu prea am inteles ce ai vrut sa scrii.
    daca nu intelegi ceva uitate in dictionarul mituri crestine.

    RăspundețiȘtergere
  5. "Un crestin e o persoana nascuta din nou, nu un pusti/pustoaica de 14-15 ani care frecventeza biserica mai mult cu alte scopuri, decat acela de a-L cauta pe Dumnezeu."

    Cum poti sa vorbesti asa ... ?
    Sunt "pusti" de 14-15 ani care sunt nascuti din nou,si botezati cu Duhul Sfant .
    Sunt total deacord cu cele de mai sus...
    Dar Alex,chiar nu cred ca ar trebui sa generalizezi atata timp cat nu cunosti realitatea pe deplin..

    RăspundețiȘtergere
  6. sint deacord cu anuntul principal e fain!

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitari pentru intentiile de a influenta in bine! Ca sa fie totul ok, cred ca ar trebui sa specifici sursa majora care ti-a inspirat seria de articole; o mare parte din continutul tau sunt chiar citate din cartea respectiva. E vorba despre "I kissed dating goodbye", tradusa ca "Adio amoruri", a lui Joshua Harris.

    RăspundețiȘtergere
  8. Inspiratia e un curs pt tineri din biserica, probabil cursul respectiv se inspira din carte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt o tanara de27ani si mam rugat mult si am stat in post si ruga pt a imi forma o fam acest pas atarna de mantuirea noasta usor iti pierzi mantuirea dak ai facut un pas greit numi pare rau kci am stat atata o binec se primeste cu mult sacrificiu in aceasta vara voi av nunta am trecut prin multe dezamagiri dar de cand miam pus speranta si nadejdea in D-zeu am inceput sa vad cum D-zeu lucreaza in dreptul meu priveam k ceva ingrozitor sa ma marit imi era frica decan am stat in post si rug am simtit cum D-zeu a intervenit in dreptul meu fara sa va sacrificati pt D-l nu se poate spor la treaba k sa av biruinta si propasire

      Ștergere