sâmbătă, 2 octombrie 2010

Relatia de prietenie dintre baieti si fete (2)

Lectia 1.

Cateva tendinte negative ale intalnirilor.

Ar trebui să renunţăm la ele? Întâlnirile in sine nu sunt un păcat. Doar că unii tineri au păcătuit datorită unor întâlniri. Dacă întâlnirile s-ar rezuma doar la un băiat si o fată într-un restaurant, nu ar fi ce mai să mai vorbim. Însă întâlnirile sunt un mod de viaţă care implică atitudinile si valorile noastre.

Sunt câteva situaţii în care te poti afla:
a.       Ai incheiat o relatie si nu mai doresti alta. A renunta la intalniri ti se pare ceva grozav.
b.      Nu te simti confortabil in ceea ce priveste intalnirile si cauti alternative.
c.       Esti intr-o relatie de prietenie si vezi ca se indreapta spre o directie gresita dar cauti o cale prin care sa mentii relatia in limitele premise de Dumnezeu.
d.      Esti intr-o relatie de prietenie foarte buna si esti curios de ce ar renunta cineva la intalniri?
e.       Momentan nu te intalnesti cu nici o persoana, dar vrei sa ai o relatie dupa voia lui Dumnezeu. Asta ar fi si cea mai buna situatie in care te-ai putea afla.

De exemplu, Ionut si Maria erau doi tineri crestini care erau foarte activi la tineret. Sambata seara mergeau impreuna la un film, dupa care serveau o prajitura, etc. Dar cu timpul relatia lor fizica a inceput sa accelereze si au ajuns sa se culce impreuna. Nu dupa mult timp dupa ce s-a intamplat acest lucru, ei s-au despartit fiind descurajati si raniti. Acesta e un aspect negativ al intalnirilor, care incepe din ceva inocent, si creeaza apoi un monstru.
Dupa catva timp Maria s-a casatorit, Ionut a ramas singur, si la o intalnire de liceu s-au intalnit cu pastorul lor in mod separat. Cei doi si-au exprimat trauma emotionala si vinovatia amintirilor din trecut. Ranile celor doi nu erau vindecate.
Astfel, intalnirile dupa felul celor din lume ne vor cauza probleme. Poti sa ai intentii bune la inceput, dar daca iti cladesti relatia dupa modelul celor din lume, totul se va prabusi ca un castel de nisip.

1. Intalnirile conduc la intimidate, dar nu neaparat la un angajament.

De exemplu doi tineri crestini se imprietenesc dupa modelul celor din lume, insa la un moment dat unul din ei trebuie sa se mute in alt oras. Mai ales pentru fete o despartire de cel caruia i-a dat inima e foarte grea, si lasa urme si amintiri. Chiar daca cei doi, fizic, nu si-au permis decat un sarut, au devenit apropiati fara sa se gandeasca la un angajament, sau la modul in care vor fi afectati.
Intalnirile incurajeaza tinerii sa fie apropiati unul de celalalt fara nici un angajament pe termen lung.
O relatie intima este o experienta frumoasa, de care Dumnezeu vrea sa ne bucuram, insa in limitele impuse de El, adica dupa casatorie. Tinerii din lume si cei crestini, practica intalnirile pentru ca vor sa se bucure de beneficiile intimitatii emotionale si fizice fara responsabilitatea unui angajament.
“Nimeni sa nu fie cu viclesug si cu nedreptate in treburi fata de fratele sau, pentru ca Domnul pedepseste toate aceste lucruri, dupa cum v-am spus si v-am adeverit” 1 Tesaloniceni 4:6.

2. Intalnirile tind sa sara peste nivelul de “amici” al unei relatii.
Daca, ca si baiat incerci sa seduci o fata crestina doar de dragul unei prietenii s-ar putea sa ramai cu sechele. Nu din partea tatalui ei, ci din partea Tatalui. Procedezi gresit atunci cand vrei sa incepi o relatie neserioasa, deoarece aceasta duce foarte repede spre romantism, fapt ceea ce intalnirile incurajeaza. O adevarata prietenie te face sa te simti liber, sa fii tu insuti, fara sa petreci trei ore in fata oglinzii.

La intalniri, atractia romantica este baza relatiei: “Mie imi place de tine, asa ca hai sa fii centaurul meu, iar eu prostituata ta cu batic.” O baza adevarata a relatiei este: “Noi suntem interesati in aceleasi lucruri, hai sa ne bucuram de ele impreuna”.

Intimitatea fara prietenie este superficiala: o relatie bazata doar pe atractie fizica si pe sentimente romantice, va dura atata timp cat vor tine aceste sentimente (nu foarte mult).

3. Intalnirile repetate confunda relatia fizica cu dragostea.
Poate ca nu te-ai sarutat, nu l-ai tinut de mana la prima intalnire. Asta nu inseamna ca nu o vei face la o doua, a treia, sau a suta intalnire. Diavolul nu sta la panda degeaba.
O relatie fizica nu inseamna dragoste. Doi tineri care se intalnesc, incep sa se tina de mana, sa se sarute ca sa arate ca iubesc. Gresit! Dragostea nu se arata prin sex, sarut, etc. Implicarea fizica te poate face se te simti mai aproape de celalalt si doar atat. Oricum ce dragoste poate fi intre doi pusti de 14,16 ani?!?

4. Intalnirile de multe ori separa un cuplu de alte relatii importante. Adica doi tineri se intalnesc si incep sa petreaca timp impreuna doar ei doi, fara sa fie interesati si de prietenii lor sau cei din familie. Cand discuta cu o alta persoana ea va vorbi doar despre el, iar el doar despre ea. Cine ar dori sa auda asta toata ziua? Asta poate duce la o rupere a relatiei cu alte persoane.
De exemplu Elisabeth Elliot a spus: “Daca un tanar nu este pregatit sa o ceara pe o tanara de sotie, ce drept are el sa-i ceara atentia exclusiva? Daca nu a fost ceruta de sotie, de ce o tanara i-ar promita unui tanar atentia ei exclusiva?” Daca dai prea multa atentie prietenei sau prietenului tau, pasiunea de a sluji in biserica sau chiar de a merge la biserica scade, deoarece tu ai in atentie o singura persoana. Ce sa mai vorbesc despre relatie cu Dumnezeu.

5. Intalnirile in majoritatea cazurilor distrag atentia tinerilor de la responsabilitatea lor primara de a se pregati pentru viitor.
Una dintre tendintele intalnirilor este sa le distraga atentia tinerilor de la dezvoltarea abilitatilor date de Dumnezeu lor. In loc sa se echipeze cu caracter, educatie, si experienta necesara pentru a avea succes in viata, multi se lasa consumati de nevoile pe care le accentueaza intalnirile.
6. Intalnirile pot cauza o nemultumire fata de darul lui Dumnezeu de a fi o perioda singuri.
Un numar mare de relatii nu este darul lui Dumnezeu. El ne da singuratatea ca pe o perioada din viata noastra care este plina de oportunitati de crestere, invatare, slujire, iar noi o privim ca pe o perioada in care sa ne cautam prieteni sau prietene. Din nou gresit!

7. Intalnirile creaza un mediu artificial in a evalua caracterul unei persoane.
Motivul pentru care intalnirile sunt o distractie este pentru ca ne da o pauza din lumea reala. La o intalnire o persoana o poate impresiona pe cealalta: are o BMW, arata bine, etc. Dar doi tineri care se gandesc serios la casatorie, au nevoie de realitate. Ei trebuie sa vada cum lucreaza si cum slujeste celalalt. Cum interactioneaza cu oamenii? Cum reactioneaza cand lucruri nu merg bine? Partenerul trebuie analizat mai profund, nu doar ce se vede la suprafata.

Un comentariu: