vineri, 8 octombrie 2010

Relatia de prietenie dintre baieti si fete (5)

Lectia 4.
 
Dragostea adevarata asteapta.


In Genesa 29:1-30, se poate gasi un exemplu bun despre cum dragostea adevarata asteapta. Iacov e indragostit de Rahela, si ii propune lui Laban sa lucreze pentru el, in schimbul fetei, timp de 7 ani. Lucreaza 7 ani pe gratis, deci fara indoiala ca o iubea. Apoi primeste o teapa si e nevoit sa mai lucreze inca 7 ani. 14 ani din viata, “irositi” pentru o femeie pe care o iubea.

A. Exemplu lui Iacov este foarte important:

1. Iacov a putut astepta.

Ei au fost logoditi timp de 7 ani pentru ca el ii zice “nevasta”. In timpurile acelea, logodna cuiva era considerata atat de serioasa ca si casatoria. Era un lucru serios sa fii logodit. INSA, ei nu au facut sex inainte de casatorie, si au ramas curati timp de 7 ani. Poate ca multi tineri incearca sa-ti spuna ca sexul inaintea casatoriei e ceva normal, aproape toata lumea face, etc, insa sunt simpli rataciti.
Pentru a fi in stare sa-ti controlezi dorintele sexuale, tu trebuie sa crezi ca poti sa le controlezi. Daca nu crezi ca esti in stare, si nu crezi ca Dumnezeu te poate ajuta, deja ai pierdut lupta.

2. Iacov a iubit-o cu adevarat pe Rahela.

Motivul pentru care Iacov a putut astepta atat de mult timp, e pentru ca o iubea pe Rahela. Un verset foarte frumos: “ Astfel Iacov a slujit sapte ani pentru Rahela; si anii acestia i s-au parut ca vreo cateva zile, pentru ca o iubea” Genesa 29:20.

3. Iacov a fost ca si noi.

Unii spun: normal ca a ramas curat, insa asta a fost doar pe vremuri. Dar imoralitatea sexuala a existat de la pacatul lui Adam si Eva, si lui Iacov i-a fost la fel de greu sa ramana curat, cum si unora acuma le e greu. Se observa ca si el avea aceeasi intensitate a dorintei ca multi oameni: “Da-mi nevasta, caci mi s-a implinit sorocul, ca sa intru la ea”.

B. De ce sa asteptam ca Iacov pana la casatorie?

1. Pentru ca suntem madulare ale lui Hristos. (1 Corinteni 6:13b-17).

Este un semn de nerespect fata de Isus, atunci cand cineva isi implica trupul in activitati imorale, si impotriva planului Sau.

2. Pentru ca trupul tau este templul Duhului Sfant. (1 Corinteni 6:18-20).

“Fugiti de curvie! Orice alt pacat, pe care-l face omul, este un pacat savarsit afara din trup; dar cine curveste pacatuieste impotriva trupului sau.” versetul 18.
Adevarata dragoste ne aduce aminte ca noi suntem templul Duhului Sfat.
Ce se intampla din punct de vedere fizic si spiritual in actul sexual? (v.16). Doi oameni devin un trup.
Ce face imoralitatea sexuala? Te uneste intr-o legatura pe viata cu cineva fata de care nu ai nici un legamant ca vei petrece toata viata cu ea. Dumnezeu a vrut ca actul sexual sa aduca bucurie, unitate si o legatura sufleteasca dar daca el este transformat prin imoralitate in ceva ce este pacat, in ceva ce aduce tristete si rusine, el devine o sursa de vinovatie, suferinta si confuzie.
Deasemenea imoralitatea sexuala aduce probleme in viata ta:
a. probleme fizice (boli, sarcini, etc).
b. probleme emotionale (vinovatie, rusine, proasta imagine de sine).
c. probleme spirituale (un sentiment de despartire fata de Dumnezeu).

3. Pentru binele tau sau prietenului tau.

Asa ar trebui sa ne comportam cu prietena sau prietenul nostru (in cazul meu, nu ma comport nicicum), cum am dori ca cineva sa se comporte cu viitoarea noastra sotie/sot.
Adevarata dragoste recunoaste responsabilitatea pe care noi o avem de a promova puritatea si de a sta impotriva imoralitatii.

4. Pentru viitorul sot/sotie.

Ce vrei tu sa ii prezinti viitorului sot sau viitoarei sotii? Cati dintre voi vreti si fiti cu sotul/sotia si sa te napadeasca amintirile trecutului pacatos?
Nu da puritatea ta pe nimica. Pastreaza-te pentru cel ce va fi sotul/sotia ta. Adevarata dragoste ne spune ca viitori nostri parteneri merita tot ce avem noi mai bun – asta inseamna ca ei merita sa ne pastram curati pentru ei.

5. Pentru viitori tai copii.

Copii merita sa fie nascuti fara umbra de a fi nedoriti. Cei ce promoveaza avortul au popularizat ideea ca copii nedoriti din sarcinile neplanificate ale tinerilor sunt o problema si o sa va distruga vietile, doar ca copii niciodata nu vi le vor distruge, doar imoralitatea poate face asta. Ar trebui sa fii un exemplu pentru viitori tai copii, si sa doresti ca ei sa aiba o viata curata ca si tine.

Un comentariu:

  1. Pe lângă FOARTE multe greşeli, pentru care, ok, am înţeles că te scuzi, ideile sunt amestecate şi unele explicate prea puţin. Nu sunt în măsură să te judec, faci o treabă destul de bună să destupi minţile încuiate, însă dacă aş vrea să recomand prin google acest articol..nu prea aş face-o.
    Keep calm, God knows your heart.

    RăspundețiȘtergere