marți, 5 octombrie 2010

Relatia de prietenie dintre baieti si fete (4)

Lectia 3.

(Daca gasiti greselile gramaticale, le puteti semnala la comentarii).

Adevarata definitie a dragostei.

A. Cum defineste lumea dragostea?

1. Lumea spune ca dragostea este in primul rand un sentiment.

La prima vedere aceasta definitie pare a fi destul de inocenta si nu este neaparat gresita. Dar cand lasam ca sentimentele sa fie testul dragostei, ne punem pe noi in centrul atentiei. Dragostea afecteaza sentimentele noastre, dar nu este doar un sentiment.

Daca un om are un sentiment de dragoste pentru un om sarac, dar acest om nu-i da bani niciodata ca sa-l ajute si nu-si arata bunatatea fata de el, la ce ii foloseste sentimentul de dragoste? La absolut nimic.
Cand punem pret pe sentimente, neglijam importanta punerii dragostei in actiune.
Cristos ne-a aratat ca adevarata dragoste nu este masurata de sentimente. El a mers sa moara pe cruce cand toate emotiile si instinctele din trupul Lui I-au spus sa renunte. In rugaciunea Sa din Ghetsimani se vede clar ca nu simtea sa moara pentru noi, dar a lasat sentimentele deoparte, si a acceptat voia Tatalui.

2. Lumea spune ca dragostea este romantism.

Unele cupluri sunt focuri de artificii cand se saruta. E totul minunat si pacatos intre ei, insa aceasta nu e dragostea. Romantismul poate fi minunat dar nu este dragoste. Romantismul este un sentiment, dragostea este mult mai mult.

3. Lumea spune ca dragostea este sex.

Traim intr-o lume in care dragostea este echivalata cu sexul? Ne iubim deci hai sa facem sex. Insa asta e doar pofta “... fiecare din voi sa stie sa-si stapaneasca vasul in sfintenie si cinste, nu in aprinderea poftei ca neamurile, care nu cunosc pe Dumnezeu” 1 Tesaloniceni 4:4-5.
Dragostea adevarata este atunci cand te uiti la o persoana si te gandesti: “Cum as putea sa o binecuvantez sau sa o ajut?”
Pofta, dimpotriva, este atunci cand te uiti la o persoana si gandesti: “Hmm, ce pofta as avea de....”.

4. Lumea spune ca dragostea este ceva ce nu se poate controla.

Ei spun ca dragostea te provoaca in a face lucruri nebunesti, traznite, pe care niciodata nu te-ai fi gandit sa le faci. “E distractiv, pierzi controlul”. Iar astfel ei elimina responsabilitatea.
Uneori, in cazuri extreme de imoralitate, cei vinovati au dat vina pe dragoste. Dragostea care nu se poate controla, nu este adevarata dragoste.
Adevarata dragoste este intotdeauna in ascultare de Dumnezeu si in slujire altora. “...daca Ma iubiti ve-ti pazi poruncile mele” – Ioan 14:15.


B. Cum defineste Dumnezeu dragostea?

In limba romana exista doar un cuvant pentru dragoste. Insa in Biblie exista patru tipuri de dragoste.
Storge – este dragostea in familie, parinti pentru copii.
Fileo – este dragostea care se arata intre cei mai buni prieteni.
Eros – a fost confundata cu pofta si sexul dar este dragoste erotica descrisa in Cantarea Cantarilor. Este o pasiune romantica intre sot si sotie.
Agape – este dragostea crestina, dragostea pe care Dumnezeu o are pentru noi.

Daca doresti o definitie a dragostei cauta in 1 Corinteni 13:4-7.

1. Dragostea este o actiune.
Dragoste este binele pe care il vei arata unei persoane.

2. Dragostea este o alegere.
In 1 Corinteni 13:4-7, concluzionam ca tu poti alege daca vrei sa iubesti sau daca nu. Dragostea este atunci cand te trezesti la miezul noptii sa ajuti un copil bolnav, chiar daca nu simti neaparat sa faci asta.

3. Dragostea este purtarea noastra, sau ceva ce ne reprezinta.
“Sa va iubiti unii pe altii, cum v-am iubit Eu, asa sa va iubiti si voi unii pe altii. Prin aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii pentru altii”. Ioan 13:34-35.
Din ziua in care Adam si Eva au pacatuit, pacatul a manjit “designul” dragostei, rasa umana a inceput sa poarte o imitatie bazata pe egoism si iresponsabilitate.
Insa Dumnezeu, ne-a lasat pe Fiul Sau, si ne-a arat modelul cum sa iubim.
Daca pretindem ca Il urmam, si urmam dragostea acestei lumi, e ca si cum am târâ prin noroi numele Sau. Nu putem iubi cum Dumnezeu iubeste, atata timp cat ne intalnim cu lumea se intalneste.

3 comentarii: