marți, 5 octombrie 2010

Moduri prin care il putem lauda pe Dumnezeu (1)


Cateva moduri prin care il putem lauda pe Dumnezeu.

Pentru ca toata lauda apartine lui Dumnezeu, El a descris forme potrivite, care se revarsa din inimile noastre catre Dumnezeu.
Pentru a incuraja lauda, David a numit Leviti care sa conduca in lauda (1 Cronici 6:31). Mai tarziu “imparatul Ezechia si capeteniile au zis levitilor sa laude pe Domnul cu cuvintele lui David si ale prorocului Asaf”.
    Pavel ne indemna, pe noi ca si credinciosi, sa aducem trupurile noastre ca o jertfa vie lui Dumnezeu (Romani 12:10). El staruieste sa dam madularele noastre lui Dumnezeu ca instrumente ale neprihanirii. (Romani 6:13). Dumnezeu doreste sa ne folosim toate madularele pentru a-L slavi pe El. El ne-a dat expresii ale laudei si inchinarii care implica intreaga noastra fiinta.

 Sunt mai multe cuvinte din limba ebraica care in romaneste au fost traduse “lauda”. Dar cuvantul care apare de cele mai multe ori si anume de vreo 160 de ori in Vechiul Testament este cuvantul “Halal”. Halal este un cuvant ebraic care inseamna a fi foarte vesel, sau a petrece.
 Atunci cand cuvantul halal este folosit cu referire la lauda, el descrie aceeasi activitate, dar centru ei este Dumnezeu. Halal inseamna exprimarea dragostei catre Dumnezeu, sarbatorind plin de bucurie inaintea Lui.
Descrierile biblice ale acestei petreceri halal, ne prezinta oameni care bateau din palme, jucau inaintea Domnului, strigau de bucurie si se veseleau inaintea Lui. Desigur, in Romania putine biserici fac asta, deoarece romanul neo-protestant are un spirit mai conservator, nu se abate de la traditie. Nu spun ca toate bisericile ar trebui sa faca asta, ci ar trebui ca cei care fac asta sa nu fie priviti ca si niste lepadati.

Cuvantul “aleluia” provine din cuvantul halal. Aleluia este in indemn de a avea un “halal” pentru “Yahweh”. El ne indeamna sa Il laudam pe Dumnezeu manifestandu-ne bucuria in mod liber. Cel putin bucuria noastra atunci cand il laudam, sa se vada macar pe fetele noastra, chiar daca nu ne manifestam.

Va urma...

Un comentariu: