marți, 11 ianuarie 2011

Relatia de prietenie dintre baieti si fete (7)

Lectia 6.

Doar amici.

Daca ai decis sa nu intri in “zona romantica” pana nu esti gata de casatorie, ce ai face intr-o situatie in care cineva care iti atrage privirea, si iti spune ca vrea sa te cunoasca mai bine?

Noi trebuie sa gasim un echilibru intre doua extreme :
  1. De a sari repede in zona romantica cu oricine ne atrage privirile.
  2. De a alerga cu frica de toti membri sexului opus.

Unde este granita intre « doar amici » si « mai mult decat amici » ?
Daca vrem sa ne bucuram de un lucru bun, noi trebuie sa-i vedem limitele. Indiferent de cat de benefic sau inocent ar fi ceva, cand noi ne concentram prea mult asupra lui, noi ne putem rani pe noi insine si putem rani pe altii. Doar pentru faptul ca ceva e bun nu inseamna ca trebuie sa te indopi cu el. La fel si relatiile de tipul « doar amici » au nevoie de control de sine, cumpatare si stapanire.

Cativa pasi pentru a intelege relatiile neromantice sanatoase :

1. Intelege diferenta dintre amici si intimitate.
 Relatia de amici are de-aface cu ceva diferit de cei doi tineri din relatie. Intimitatea are de-aface cu ceva dintre cei doi tineri. C.S.Lewis scrie: „Noi ne imaginam indragostitii faţă în faţă, dar amicii, unul alaturi de celalalt cu ochii privind in faţă”.
Cheia intr-o relatie de amici este un scop comun sau un lucru asupra caruia amandoi se concentreaza. Poate fi un sport, un hobby, o lucrare din biserica sau muzica, dar e ceva aflat in exteriorul lor.
Cand doi tineri se concentreaza la relatia lor, ei trec granita de „doar amici”.
Motivul pentru care multe relatii de amici trec granita in „zona romantica” este pentru ca nu inteleg diferenta dintre amici si intimitate. De foarte multe ori le confundam pe cele doua. Noi nu avem ce urmari intimitatea fara angajament. Costul intimitatii este angajamentul in casatorie. Daca nu suntem gata sau nu suntem capabili sa platim acest pret, nu avem ce urmari intimitatea.

2.Fii inclusiv nu exclusiv.
Al doilea pas in a fi doar amici cu persoanele de sex opus este sa incluzi si pe altii in loc sa te izolezi doar cu o persoana. Nu trebuie ca mentalitatea intalnirilor de a fi singuri sa existe in relatiile „doar amici”.
Putem evita aceasta prin a include prieteni, membrii ai familiei si membri din biserica in cercul nostru.

3. Cauta oportunitati sa slujesti, nu sa fii amuzat.
Cand in relatiile de doar amici cauti amuzament si distractie foarte usor vei trece granita in „zona romantica” care este bazata pe implinirea nevoilor tale pe moment.
Cand ne schimbam directia relatiilor de la amuzament la slujire, relatiile noastre isi schimba concentrarea de pe noi insine si ne concentram la oamenii pe care ii putem sluji.
In slujire gasim adevarata prietenie. In slujire noi putem cunoaste prietenii intr-un mod mai adanc decat inainte.

Cum relationam noi unul cu altul? Ca frati si surori in Cristos.
Cum ne tratam unul pe altul? Cu cinste.

3 comentarii:

  1. Domnul sa va binecuvinteze in continuare si fie ca multi sa fie atinsi de mesajul evangheliei lui Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca considerati ca blogul dvs se incadreaza in criterile blogosferei crestine, va rugam sa il inscrieti spre folosul oamenilor.

    Dumnezeu sa va binecuvanteze !
    http://blogosferacrestina.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos si interesant!!!
    De ce te-ai oprit din editat?
    Chiar daca unii nu sunt de acord, ceea ce e normal, mai ales daca se simte cu musca pe caciula, nu te lasa intimidat, continua te rog.
    Succes.

    RăspundețiȘtergere